Abazović učestvovao na Antalijskom diplomatskom forumu‎

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović boravio je u Republici Turskoj, gdje je na poziv ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušoglua, učestovao na Antalijskom diplomatskom forumu, koji se održavao od 11. do 13. marta. Uoči Antalijskog diplomatskog foruma, potpredsjednik Abazović je imao zvanični sastanak sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan. „Evropska unija treba da pomogne zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu u što skorijem roku, naročito nakon dešavanja u Ukrajini. Informisao sam gospodina Lajčaka da je proces formiranja evropske vlade pri kraju i dobio uvjerenja da je podrška Crnoj Gori zaista snažna. Evropska vlada će sprovesti reforme kako bi što prije odblokirali naš integracioni put", istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović u razgovoru sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom Evropske unije, u Antaliji, dan uoči Antalijskog diplomatskog foruma, na kojem će, između ostalih govoriti predsjednici Turske i Ukrajine, Redžep Tajip Erdogan i Volodimir Zelenski. Potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović je tokom bilateralnog susreta sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom istakao: „Važna nam je neupitna i sveobuhvatna podrška Turske, naročito na ekonomskom planu“. Abazović i Čavušoglu su se saglasili da je sada više nego ikad potrebno da se proces proširenja EU mora držati živim. Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu čestitao je Abazoviću dobijanje mandata za sastavljanje nove vlade i naglasio da zemlje Zapadnog Balkana ne treba da gube nadu u kontekstu evropskih integracija. Potpredsjednik 42. Vlade Crne Gore i mandatar za sastav 43. Vlade dr Dritan Abazović prisustovao je zvaničnoj ceremoniji otvaranja Antalijskog diplomatskog foruma, prilikom koje je govorio domaćin foruma ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu, a zatim i predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan. „Crnoj Gori je potrebna Vlada koja je stoprocentno proevropska i koja će imati tri glavna pravca djelovanja: deblokada pravosuđa, ekonomska stabilnost i izborna reforma", istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na zvaničnom sastanku sa Oliverom Varheljijem, evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku. Zapadni Balkan mora biti u Evropskoj uniji, jer Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana. Nova Vlada mora biti spremna da radi za buduće generacije i ona će biti sto odsto proevropska, istakao je potpredsjednik Vlade tokom izlaganja na panelu Antalijskog diplomatskog foruma.

Podijeli ovu objavu:‎

  • Copy link

Podijeli ovu objavu:‎

Abazović: Iniciraćemo uvrštanje femicida kao posebnog krivičnog djela‎

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović pridružio se današnjem Osmomartovskom maršu koji se, u organizaciji Centra za ženska prava, održao povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. Apsolutna podrška ženama Crne Gore u smislu da svi treba da damo doprinos da se ukupna ravnopravnost i pravda u našem društvu mnogo značajnije inkorporira. Cijenim današnji skup i zbog današnje teme koja je posebno opravdana zbog dešavanja u prethodnom periodu. Prihvatam kritiku za institucije sistema i mislim da je naša obaveza da se više pozabavimo sankcionisanjem femicida, odnosno uvođenjem femicida kao još jednog krivičnog djela u Krivični zakonik. Obaveza nove Vlade će biti da, između ostalog, poveća sankicje u odnosu na nasilje u porodici i da stvara uslove da se ravnopravnost žena osjeti mnogo više nego što je to sada slučaj, izjavio je potpredsjednik Vlade na pomenuto skupu u izjavi za medije. Ovogodišnji Osmomartovski marš posvećen je borbi protiv femicida, u znak sjećanja na žene koje su izgubile živote usljed partnerskog nasilja.

Podijeli ovu objavu:‎

  • Copy link

Podijeli ovu objavu:‎

Abazović razgovarao sa Eskobarom: Pratićemo situaciju sa ruskim oligarsima, spremni da proširimo opseg sankcija‎

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razmijenili su mišljenja o dosadašnjim dešavanjima u Ukrajini i potencijalnim budućim aktivnostima u cilju sankcionisanja agresije Ruske Federacije na istoku Evrope. Abazović i Eskobar se saglasili da je trenutno od presudne važnosti da zemlje Zapadnog Balkana pokažu veliku odlučnost u odbrani civilizacijskih vrijednosti i stanu do kraja jedinstveno uz svoje EU i NATO saveznike. Crna Gora je spremna da proširi opseg sankcija kako bi do kraja ispratila spoljnu politiku EU. Pratićemo situaciju sa ruskim oligarsima i preuzeti sve mjere u skladu sa zakonom ukoliko budu dolazili u Crnu Goru. U cilju očuvanja stabilnosti i cjelokupne bezbjednosti zemlje, sprovodimo aktivnosti u cilju suzbijanja malignih uticaja u Crnoj Gori, što je prethodno rezultiralo protjerivanjem jednog ruskog diplomate od strane Ministarstva vanjskih poslova. Pored humanitarne i finansijske pomoći, neće izostati ni pomoć u vojnoj opremi, čim se okončaju unutrašnje procedure u Crnoj Gori, istakao je Abazović.

Podijeli ovu objavu:‎

  • Copy link

Podijeli ovu objavu:‎

Abazović, Peković i Centar za prava djeteta dijelili djeci lopte i dresove košarkaške reprezentacije‎

Kabinet potpredsjednika Vlade, u saradnji sa Košarkaškim savezom Crne Gore, Centrom za prava djeteta i Univerzitetskim centrom, organizovao je druženje djece sa predsjednikom Savjeta za prava djeteta dr Dritanom Abazovićem i predsjednikom KSCG Nikolom Pekovićem. Želim se zahvaliti vašim učiteljicama, Centru za prava djeteta i istaknem da bih želio da sva djeca u Crnoj Gori osjete nacionalni ponos, imaju u svojoj kolekciji jedan od dresova bilo koje reprezentacije i da svi osjetimo zajedništvo koje nam je prijeko potrebno u ovim složenim vremenima. Vi ste budućnost ove države i ja sam siguran da ćete biti veliki reprezenti, biti na ponos svojih porodica, svojih gradova i svoje zemlje, istakao je potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta dr Dritan Abazović. Nakon druženja u sali Univerzitetsko sportsko-kulturnog centra, Abazović i Perović su posjetili prostorije Centra za prava djeteta gdje su razgovarali o funkcionisanju Centra za prava djeteta, problematici prava djece u našoj državi, modalitetima saradnje i unapređenju odnosa između Centra za prava djeteta, Savjeta za prava djeteta i Vlade Crne Gore.

Podijeli ovu objavu:‎

  • Copy link

Podijeli ovu objavu:‎

Potpredsjednik Abazović održao predavanje na Ekonomskom fakultetu‎

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović održao je predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu "Uticaj vladavine prava na ekonomski razvoj država u tranziciji - izazovi i perspektive Crne Gore".

Podijeli ovu objavu:‎

  • Copy link

Podijeli ovu objavu:‎

Direktni letovi iz Saudijske Arabije, na korak smo od otvaranja novog turističkog tržišta‎

„Na korak smo od otvaranja novog turističkog tržišta za Crnu Goru“, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na sastanku sa predstavnicima jedne od najvećih avio kompanija u Saudijskoj Arabiji. Njih su predstavljali Stafan Magier, izvršni direktor Flynas, Abdulillah Al Eidi, potpredsjednik Flynas i Mehmed Caymaz, regionalni menadžer Flynas. Sastanku su prisustvovali izvršni direktor Aerodromi Crne Gore mr Goran Jandreoski, dr Eldin Dobardžić, član Odbora direktora pomenute institucije i Filip Adžić, savjetnik potpredsjednika Vlade. Potpredsjednik Vlade Abazović je istakao da su pripreme za narednu turističku sezonu u toku i da Crna Gora vjeruje u još jednu rekordnu sezonu. Abazović je istakao da Crna Gora nastoji otvoriti nova turistička tržišta i horizonte, a da je saradnja sa Flynas, u tom smilu, od izuzetnog značaja, jer otvara dosad neotkriveno tržište za Crnu Goru. Govoreći o tome, potpredsjednik Abazović je napomenuo da imamo izuzetno dobru saradnju i iskustvo sa Air Astana, putem koje je prethodne sezone u Crnu Goru došlu 26000 turista iz Kazahstana. Predstavnici saudijske avio kompanije su upoznali potpredsjednika Vlade sa njihovom državom, potencijalima, težnjama i ambicijom u traženju novih turističkih destinacija, napominjući da su u prethodnim godinama otvorili puno novih, egzotičnih turističkih tržišta za svoje klijente i da su spremni uspostaviti direktne avio letove za Crnu Goru.

Podijeli ovu objavu:‎

  • Copy link

Podijeli ovu objavu:‎

Vanredna pres konferencija potpredsjednika Abazovića povodom odluke TS o prestanku funkcije državnim tužiocima‎

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović govorio je na vanrednoj konferenciji za medije povodom odluke Tužilačkog savjeta o prestanku funkcije državnim tužiocima koji su ispunili uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju. “Razriješen je glavni specijalni tužilac i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije konačno postaje smislena. Izuzetno sam srećan da su sve teze da je novi Tužilački savjet politizovan pale u vodu. Svjedočili ste širem konsenzusu na današnjoj sjednici, Crna Gora može da se miri”, naveo je Abazović. Kazao je da niko protiv Milivoja Katnića nema ništa personalno, ali da svi žele da vide novog GST koji će se odlučno suprotstaviti organizovanim kriminalnim grupama i onima koji Crnu Goru žele da drže u prošlosti. “Očekujem da Tužilački savjet kada se steknu uslovi za to, raspiše konkurs. Smatram da je ovo veliki dan za Crnu Goru i za evropske integracije”, naveo je Abazović.

Podijeli ovu objavu:‎

  • Copy link

Podijeli ovu objavu:‎