Biografija

Dr Dritan Abazović potpredsjednik je Vlade Crne Gore i predsjednik stranke Građanski pokret URA. Obavlja i funkciju predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i šef je Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) službi bezbjednosti. Doktor je političkih nauka.

Dritan Abazović je rođen 25.12.1985. godine u Ulcinju, gde je završio osnovnu i srednju školu. Tokom srednje škole osnovao je omladinsku grupu Helsinškog komiteta za ljudska prava, čiji je fokus delovanja bilo pomirenje mladih u post-konfliktnim zonama bivše Jugoslavije. Abazović je 2004. godine upisao Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Zvanje diplomirani politikolog je stekao je u rekordnom roku, završivši četvorogodišnji fakultet za svega dvije godine i sedam mjeseci. Bio je najbolji student generacije, te dobitnik Zlatne značke i Zlatne povelje Univerziteta u Sarajevu. Magistarske studije je upisao 2007. godine, na Univerzitetu Crne Gore, na smjeru Međunarodni odnosi na Fakultetu političkih nauka. Doktorsku disertaciju na smjeru za Političke teorije, pod nazivom “Globalna politika – etički aspekti globalizacije” odbranio je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Kao stipendista norveških organizacija usavršavao se na Univerzitetu u Oslu, na kome je završio „Studije mira“ („Peace research“). Osim toga, bio je učesnik stručnih programa u Americi, Austriji, Belgiji, Sloveniji, Španiji i Luksemburgu… Bio je predavač na brojnim naučnim konferencijama i panelista na prestižnim Univerzitetima, kao što su: Koledž za umjetnost i društvene nauke pri Institutu za tehnologiju MSU Ilgan (College of Arts and Social Sciences, MSU – Ilgan Instutute of Technology) na Filipinima, Univerzitet Bilgi (Bilgi University) u Istanbulu, gdje je održao predavanje na temu „Novi koncept ljudske sigurnosti u sektoru politike“ („New concept of human security in sector of politics“), na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore na temu „Izazovi globalne ekonomske krize“. Nedavno je bio predavač na London school of economy (LSE), kao i na naučnoj konferenciji “Poboljšanje – kognitivno, moralno poboljšanje raspoloženja” koje je Centar za bioetičke studije (CBS) organizovao sa Univerzitetom u Oksfordu. Osim toga, Abazović je učestvovao u brojnim panel diskusijama na temu Evropske unije i evroatlantskih integracija.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Pohađao je brojne škole, seminare i konferencije. Završio je Regionalnu akademiju za demokratiju koja se održavala u Subotici, Zagrebu, Draču i Barseloni, te Školu mladih lidera iz oblasti politike, ekonomije, tehnologije i kulture u sklopu Strateškog foruma na Bledu - Slovenija. Bio je najbolji polaznik Bugarske škole politike za zemlje Zapadnog Balkana u Sofiji. Abazović, pored crnogorskog, govori engleski i albanski jezik. Autor je knjige „Kosmopolitska kultura i globalna pravda“ koja je objavljena 2010. godine. U dosadašnjoj karijeri je objavio preko desetak naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, uglavnom iz oblasti političke filozofije i međunarodnih odnosa. Pisao je na desetine kolumni za listove i internet portale renominaranih medija poput „Vijesti“, „Al Džazira Balkan“ („Aljazeera“) i PCNEN („Prve crnogorske elektronske novine“).

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Potpredsjednik Vlade Crne Gore od 2020

Predsjednik Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou od 2021

Predsjednik Savjeta za prava djeteta od 2021

Šef Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) od 2021

Predsjednik Komsije za politički sistem od 2021

Poslanik u Skupštini Crne Gore 2012-2020

U toku i po završetku studija Dritan Abazović je sarađivao sa nevladinim organizacijama iz područja ljudskih prava, evroatlantizma i građanskog aktivizma. Od 2010. do 2012. godine je radio kao zamjenik, a potom i kao izvršni direktor Televizije „Teuta“. Radio je u nevladinoj organizaciji „Mogul“ iz Ulcinja i NVO „Novi horizonti“, kao i “Alfa centru”. Abazović je akademsku karijeru predavača započeo kao profesor u Gimnaziji „Drita“ u Ulcinju. Predavao je predmete sociologija kulture, komunikologija i istorija religije. Bio je saradnik na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, na predmetima prof. dr Esada Zgodića.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Dritan Abazović se u politički život Crne Gore uključio prilično rano. Naime, u maju 2012. godine bio je jedan od osnivača Pozitivne Crne Gore (PCG), partije građanske provinijencije. Iste godine, Pozitivna Crna Gora je na parlamentarnim izborima osvojila sedam mandata u crnogorskoj Skupštini. Abazović je postao najmlađi poslanik u crnogorskom parlamentu, a nakon toga i jedan od najaktivnijih poslanika u Skupštini. Međutim, 2014. godine došlo je do razmimoilaženja u stavovima između Abazovića i rukovodstva stranke, te je on sa većinom članova napustio PCG i tada u Skupštini Crne Gore djelovao kao nezavisni poslanik. Početkom 2015. osnovao je Građanski pokret URA, integralistički politički građanski pokret. URA je na parlamentarnim izborima 2016. godine nastupila kao dio „Velike koalicije – Ključ“. Abazović je ponovo izabran za poslanika u Skupštini Crne Gore. Ostao je prepoznatljiv po svojim govorima u Parlamentu i žučnim raspravama sa tadašnjim premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i poslanicima vlasti, koje je često optuživao za učešće u brojnim korupcionaškim aferama. Na Kongresu Građanskog pokreta URA, koji je održan u aprilu 2017. godine, Abazović je izabran za predsjednika, na čijem čelu se i danas nalazi. Prvi je pripadnik jednog od manjinskih naroda u Crnoj Gori koji je izabran za predsjednika građanske stranke. Značajno je afirmisao stranku na međunarodnom i regionalnom nivou. U tom smislu, vrijedi istaći da je, u julu 2020. godine, na Kongresu Zelenih Evrope, URA postala prva opoziciona stranka u nezavisnoj Crnoj Gori koja se priključila nekoj od porodica evropskih stranaka.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Polovinom jula 2020. godine URA je javnosti predstavila platformu „Crno na bijelo“ koja je okupila slobodomisleće ljude i subjekte poput CIVIS-a, Bokeškog Foruma i Stranke pravde i pomirenja. Taj program podrazumijevao je nekoliko ključnih tačaka za poboljšanje životnog standarda svih građana Crne Gore. Neke od tih tačaka su: uspostavljanje pravne države uz beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforma ekonomskog i obrazovnog sistema, zdravstvene zaštite, kao i zaštite životne sredine i održivog razvoja. Abazović je izabran za nosioca liste „Crno na bijelo“ koja je učestvovala na parlamentarnim izborima održanim krajem avgusta 2020. godine. Tokom predizborne kampanje često je govorio o potrebi prve mirne i demokratske smjene vlasti u istoriji crnogorskog parlamentarizma, značaja povratka suvereniteta građana, ukorijenjenosti korupcije i organizovanog kriminala u institucijama sistema. Abazović je promovisao koncept izgradnje građanske, evropske i ekološke Crne Gore.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Koalicija „Crno na bijelo“ je na parlamentarnim izborima uspjela u svojoj namjeri i postala “tas na vagi”, odnosno odlučujući faktor za buduću vlast. Upravo je od njihova četiri mandata zavisila smjena tridesetogodišnje vlasti, ali i formiranje nove vlasti. Abazović je nakon proglašenja prvih preliminarnih rezultata izbora izjavio „Crna Goro, neka ti je srećna sloboda!“. Nakon izbora, Abazović je postao sinonim za promjene, ne samo Crnoj Gori, nego i u regionu, a često su ga nazivali “game changer-om” i “king maker-om”. Abazović je tvorac ideje ekspertske Vlade, u kojoj bi ministri bili nestranačke ličnosti ostvarene u svojim profesijama. Abazović je govorio o potrebi usvajanja dva sistemska zakona, Zakona o porijeklu imovine i Zakona o lustraciji, kao važnog preduslova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Abazović je često isticao da Crna Gora mora da se suoči sa korupcijom zbog koje godišnje gubi između 150 i 200 miliona eura. Najavio je raskidanje koncesionih ugovora za male hidroelektrane. U skladu sa obećanim u predizbornoj kampanji, zajedno sa koalicijama „Za budućnost Crne Gore“ i „Mir je naša nacija“, „Crno na bijelo“ je smijenila tridesetogodišnju vlast DPS i njihovih manjih koalicionih partnera. Lideri tri koalicije su 9. septembra 2020. godine potpisali sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da će ojačati saradnju sa NATO-om, ubrzati reforme za članstvo u Evropsku uniju i neće pokretati pitanje nezavisnosti Kosova. Obavezali su se da će poštovati Ustav, te da neće pokretati nikakve inicijative sa ciljem izmjene državne zastave, grba i himne Crne Gore. Abazović je zbog svog specifičnog nastupa i bekgraunda postao sinonim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i sinonim borbe za stvaranje multietničke i multinacionalne, evropske, građanske i ekološke Crne Gore. Crnogorski parlament je 4. decembra 2020. godine izglasao 42. Vladu Crne Gore, a Abazović je izabran za potpredsjednika Vlade Crne Gore. Uz funkciju koordinatora službi bezbjednosti, Abazović je izabran i za predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i šefa Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) službi bezbjednosti. U beskompromisnoj borbi za pravdu, institucije bezbjednosnog sistema na čelu sa Abazovićem obračunale su se sa najvećim kriminalnim klanovima u državi. Tokom aprila 2021. crnogorska policija uhapsila je vođe “Kavačkog klana”, a renomirani franscuski list L' Mond je naveo da je “hrabri Abazović naredio da se obračunaju sa mafijom i da je za tako nešto spreman da plati svaku cijenu”. Nakon te akcije, Abazović je dobio ozbiljne prijetnje smrću, a policija je podigla nivo njegovog obezbjeđenja na viši nivo. Poslije obračuna sa narko kartelom, aktivnosti Abazovića usmjerene su i na „duvansku“ mafiju. Šverc duvana bio je najveći problem proteklih decenija u Crnoj Gori, a njegova vrijednost se procjenjuje na milijarde eura. Na predlog Abazovićevog kabineta, početkom jula 2021. usvojena je Oduka o zabrani skadištenja duvanskih proizvoda u slobodnoj zoni Luke Bar, a pokrenute su i međunarodne istrage o krijumčarenju cigareta. Abazović je za samo godinu dana vlasti uspio da se izbori i za vraćanje zemljišta Ulcinjske Solane u državno vlasništvo (15 miliona metara kvadratnih, u vrijednosti oko 250 miliona eura), kao i za usvajanje zakona kojima je uvala Valdanos vraćena starim vlasnicima (18 000 stabala maslina). Crnogorske bezbjednosne institucije na čelu sa Abazovićem vode borbu sa velikim kompanijama koje na nelegalan način eksploatišu šljunak iz korita crnogorskih rijeka.

Crnogorski parlament je 4. decembra 2020. godine izglasao 42. po redu Vladu. Abazoviću je povjerena funkcija potpredsjednika Vlade zaduženog za bezbjednost. Takođe, Abazović je na čelu Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i šef Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) službi bezbjednosti.

Njegova beskompromisna broba za pravdu dovela ga je do obračuna sa najvećim kriminalnim klanovima u državi. Tokom aprila 2021. crnogorska policija uhapsila je vođe “kavačkog klana”, a renomirani franscuski list L Mond je naveo da je “hrabri Abazović naredio da se obračunaju sa mafijom i da je za tako nešto spreman da plati svaku cijenu”. Nakon te akcije Abazović je dobio ozbiljne prijetnje smrću, a policija je podigla nivo njegovog obezbjeđenja.

Posle obračuna sa narko kartelom, akrivnosti Abazovića usmjerene su i na duvansku mafiju. Šverc duvana bio je najveći problem proteklih decenija u Crnoj Gori, a procjenjuje se na milijarde eura. Na predlog Abazovićevog kabineta početkom jula 2021. usvojena je oduka o zabrani skadištenja duvanskih proizvoda u slobodnoj zoni Luke Bar, a pokrenutu su i međunardone istrage o krijumčarenju.

Abazović je za kratak period boravka na vlasti uspio da se izbori i za vraćanje zemljišta Ulcinjske Solane u državno vlasništvo (15 miliona m2 - vrijednost oko 250 miliona eura) kao i za usvajanje zakona kojima je uvala Valdanos vrćena sa oko 18 000 stabala maslina, vratila starim vlasnicima.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Potpredsjednik Vlade Crne Gore od 2020

Predsjednik Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou od 2021

Predsjednik Savjeta za prava djeteta od 2021

Šef Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) od 2021

Predsjednik Komsije za politički sistem od 2021

Poslanik u Skupštini Crne Gore 2012-2020

U toku i po završetku studija Dritan Abazović je sarađivao sa nevladinim organizacijama iz područja ljudskih prava, evroatlantizma i građanskog aktivizma. Od 2010. do 2012. godine je radio kao zamjenik, a potom i kao izvršni direktor Televizije „Teuta“. Radio je u nevladinoj organizaciji „Mogul“ iz Ulcinja i NVO „Novi horizonti“, kao i “Alfa centru”. Abazović je akademsku karijeru predavača započeo kao profesor u Gimnaziji „Drita“ u Ulcinju. Predavao je predmete sociologija kulture, komunikologija i istorija religije. Bio je saradnik na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, na predmetima prof. dr Esada Zgodića.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Dritan Abazović se u politički život Crne Gore uključio prilično rano. Naime, u maju 2012. godine bio je jedan od osnivača Pozitivne Crne Gore (PCG), partije građanske provinijencije. Iste godine, Pozitivna Crna Gora je na parlamentarnim izborima osvojila sedam mandata u crnogorskoj Skupštini. Abazović je postao najmlađi poslanik u crnogorskom parlamentu, a nakon toga i jedan od najaktivnijih poslanika u Skupštini. Međutim, 2014. godine došlo je do razmimoilaženja u stavovima između Abazovića i rukovodstva stranke, te je on sa većinom članova napustio PCG i tada u Skupštini Crne Gore djelovao kao nezavisni poslanik. Početkom 2015. osnovao je Građanski pokret URA, integralistički politički građanski pokret. URA je na parlamentarnim izborima 2016. godine nastupila kao dio „Velike koalicije – Ključ“. Abazović je ponovo izabran za poslanika u Skupštini Crne Gore. Ostao je prepoznatljiv po svojim govorima u Parlamentu i žučnim raspravama sa tadašnjim premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i poslanicima vlasti, koje je često optuživao za učešće u brojnim korupcionaškim aferama. Na Kongresu Građanskog pokreta URA, koji je održan u aprilu 2017. godine, Abazović je izabran za predsjednika, na čijem čelu se i danas nalazi. Prvi je pripadnik jednog od manjinskih naroda u Crnoj Gori koji je izabran za predsjednika građanske stranke. Značajno je afirmisao stranku na međunarodnom i regionalnom nivou. U tom smislu, vrijedi istaći da je, u julu 2020. godine, na Kongresu Zelenih Evrope, URA postala prva opoziciona stranka u nezavisnoj Crnoj Gori koja se priključila nekoj od porodica evropskih stranaka.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Polovinom jula 2020. godine URA je javnosti predstavila platformu „Crno na bijelo“ koja je okupila slobodomisleće ljude i subjekte poput CIVIS-a, Bokeškog Foruma i Stranke pravde i pomirenja. Taj program podrazumijevao je nekoliko ključnih tačaka za poboljšanje životnog standarda svih građana Crne Gore. Neke od tih tačaka su: uspostavljanje pravne države uz beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforma ekonomskog i obrazovnog sistema, zdravstvene zaštite, kao i zaštite životne sredine i održivog razvoja. Abazović je izabran za nosioca liste „Crno na bijelo“ koja je učestvovala na parlamentarnim izborima održanim krajem avgusta 2020. godine. Tokom predizborne kampanje često je govorio o potrebi prve mirne i demokratske smjene vlasti u istoriji crnogorskog parlamentarizma, značaja povratka suvereniteta građana, ukorijenjenosti korupcije i organizovanog kriminala u institucijama sistema. Abazović je promovisao koncept izgradnje građanske, evropske i ekološke Crne Gore.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Koalicija „Crno na bijelo“ je na parlamentarnim izborima uspjela u svojoj namjeri i postala “tas na vagi”, odnosno odlučujući faktor za buduću vlast. Upravo je od njihova četiri mandata zavisila smjena tridesetogodišnje vlasti, ali i formiranje nove vlasti. Abazović je nakon proglašenja prvih preliminarnih rezultata izbora izjavio „Crna Goro, neka ti je srećna sloboda!“. Nakon izbora, Abazović je postao sinonim za promjene, ne samo Crnoj Gori, nego i u regionu, a često su ga nazivali “game changer-om” i “king maker-om”. Abazović je tvorac ideje ekspertske Vlade, u kojoj bi ministri bili nestranačke ličnosti ostvarene u svojim profesijama. Abazović je govorio o potrebi usvajanja dva sistemska zakona, Zakona o porijeklu imovine i Zakona o lustraciji, kao važnog preduslova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Abazović je često isticao da Crna Gora mora da se suoči sa korupcijom zbog koje godišnje gubi između 150 i 200 miliona eura. Najavio je raskidanje koncesionih ugovora za male hidroelektrane. U skladu sa obećanim u predizbornoj kampanji, zajedno sa koalicijama „Za budućnost Crne Gore“ i „Mir je naša nacija“, „Crno na bijelo“ je smijenila tridesetogodišnju vlast DPS i njihovih manjih koalicionih partnera. Lideri tri koalicije su 9. septembra 2020. godine potpisali sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da će ojačati saradnju sa NATO-om, ubrzati reforme za članstvo u Evropsku uniju i neće pokretati pitanje nezavisnosti Kosova. Obavezali su se da će poštovati Ustav, te da neće pokretati nikakve inicijative sa ciljem izmjene državne zastave, grba i himne Crne Gore. Abazović je zbog svog specifičnog nastupa i bekgraunda postao sinonim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i sinonim borbe za stvaranje multietničke i multinacionalne, evropske, građanske i ekološke Crne Gore. Crnogorski parlament je 4. decembra 2020. godine izglasao 42. Vladu Crne Gore, a Abazović je izabran za potpredsjednika Vlade Crne Gore. Uz funkciju koordinatora službi bezbjednosti, Abazović je izabran i za predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i šefa Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) službi bezbjednosti. U beskompromisnoj borbi za pravdu, institucije bezbjednosnog sistema na čelu sa Abazovićem obračunale su se sa najvećim kriminalnim klanovima u državi. Tokom aprila 2021. crnogorska policija uhapsila je vođe “Kavačkog klana”, a renomirani franscuski list L' Mond je naveo da je “hrabri Abazović naredio da se obračunaju sa mafijom i da je za tako nešto spreman da plati svaku cijenu”. Nakon te akcije, Abazović je dobio ozbiljne prijetnje smrću, a policija je podigla nivo njegovog obezbjeđenja na viši nivo. Poslije obračuna sa narko kartelom, aktivnosti Abazovića usmjerene su i na „duvansku“ mafiju. Šverc duvana bio je najveći problem proteklih decenija u Crnoj Gori, a njegova vrijednost se procjenjuje na milijarde eura. Na predlog Abazovićevog kabineta, početkom jula 2021. usvojena je Oduka o zabrani skadištenja duvanskih proizvoda u slobodnoj zoni Luke Bar, a pokrenute su i međunarodne istrage o krijumčarenju cigareta. Abazović je za samo godinu dana vlasti uspio da se izbori i za vraćanje zemljišta Ulcinjske Solane u državno vlasništvo (15 miliona metara kvadratnih, u vrijednosti oko 250 miliona eura), kao i za usvajanje zakona kojima je uvala Valdanos vraćena starim vlasnicima (18 000 stabala maslina). Crnogorske bezbjednosne institucije na čelu sa Abazovićem vode borbu sa velikim kompanijama koje na nelegalan način eksploatišu šljunak iz korita crnogorskih rijeka.

Crnogorski parlament je 4. decembra 2020. godine izglasao 42. po redu Vladu. Abazoviću je povjerena funkcija potpredsjednika Vlade zaduženog za bezbjednost. Takođe, Abazović je na čelu Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i šef Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) službi bezbjednosti.

Njegova beskompromisna broba za pravdu dovela ga je do obračuna sa najvećim kriminalnim klanovima u državi. Tokom aprila 2021. crnogorska policija uhapsila je vođe “kavačkog klana”, a renomirani franscuski list L Mond je naveo da je “hrabri Abazović naredio da se obračunaju sa mafijom i da je za tako nešto spreman da plati svaku cijenu”. Nakon te akcije Abazović je dobio ozbiljne prijetnje smrću, a policija je podigla nivo njegovog obezbjeđenja.

Posle obračuna sa narko kartelom, akrivnosti Abazovića usmjerene su i na duvansku mafiju. Šverc duvana bio je najveći problem proteklih decenija u Crnoj Gori, a procjenjuje se na milijarde eura. Na predlog Abazovićevog kabineta početkom jula 2021. usvojena je oduka o zabrani skadištenja duvanskih proizvoda u slobodnoj zoni Luke Bar, a pokrenutu su i međunardone istrage o krijumčarenju.

Abazović je za kratak period boravka na vlasti uspio da se izbori i za vraćanje zemljišta Ulcinjske Solane u državno vlasništvo (15 miliona m2 - vrijednost oko 250 miliona eura) kao i za usvajanje zakona kojima je uvala Valdanos vrćena sa oko 18 000 stabala maslina, vratila starim vlasnicima.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Dritan Abazović rođen je u Ulcinju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Školovao se u rodnom gradu, Sarajevu, Podgorici i Oslu… Otac Džaudet – Džo bio je poznati ulcinjski turstički radnik, a majka Fadila prva pravnica u Ulcinju. Njegov brat i sestra, Džihan i Sanela, doktori su medicine. Brat mu je priznati stručnjak iz oblasti regenerativne medicine i primjene matičnih ćelija za liječenje raznih bolesti. Džihan je dobitnik brojnih priznanja i predavač na mnogim svjetskim univerzitetima. Njegova sestra Sanela je specijalista mikrobiologije, priznati ljekar i humanista koja i živi i radi u Ulcinju.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/dritan-abazovic/

Knjige
Predavanja
Konferencije
Spisi

Kosmopolitska kultura i globalna pravda

Knjiga “Kosmopolitska kultura i globalna pravda” autora dr Dritana Abazovića objavljena je u izdanju Centra za kulturu Ulcinj. Riječ je o studiji koja je plod Abazovićevog rada na istoimenoj magistarskoj tezi, koja je odbranjena na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, a koju sačinjavaju četiri cjeline: Tragovima kosmopolitske misli, Globalni izazovi i kosmopolitizam, Kosmopolitskom kulturom prema globalnoj pravdi i Završana razmatranja – filozofski diskurs.

Prelistaj knjigu

Gost - spiker, predavač na temu “Istočna Evropa”. Koledž za umjetnost i društvene nauke, Institut za tehnologiju MSU Iligan, Filipini.

Panelista u stručnoj raspravi „Ljudska prava u Crnoj Gori - od referenduma do početka pregovora sa Evropskom unijom“, u organizaciji Skupštine Crne Gore i NVO „Građanska alijansa“. (2013)

Panelista Regionalnog Evroatlantskog kampa “React”, React Alumni forum Alfa centar (2013)

Panelista na Plenarnoj konferenciji Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore 2013-2014, koja je održana u Skupštini CG 2014.

Predavač na Bilgi University - Predavanje na temu “New concept of human security in sector of politics” - Istanbul, Turska (2015.)

Panelista na tribini “Evropska perspektiva” Gimnazija „Cetinje“ (2014)

Panelista Regionalnog Evroatlantskog kampa “React”, React Alumni forum Alfa centar (2014)

Panelista na temu “ Regionalne perspektive NATO integracija na Konferenciji “ NATO i Jugoistočna Evropa : Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija”, u Sarajevu (Bosna i Hercegovina ) (2014)

Predavač na 6th IAPSS Academic Conference, “Challenge of global economy crysis” - Montenegrian student of political science, University of Montenegro (2014.

Panelista na “European Youth Summit: 100 for the next 100 in the Danube region”, koji je organizovala Mreża Evropskog Foruma Alpbach iz Beča, Sarajevo 2014.

Panelista na debati “NATO, šta kažeš na to”, Montenegrian American Youth Alumni Association, UDG, (2014.)

Panelista na Konferenciji ”Pravci razvoja politike socijalnog stanovanja i osiguranje prava na stan kroz Ustav Crne Gore“, u organizaciji Mreže za razvoj socijalnog stanovanja, Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid, Unije slobodnih sindikata Crne Gore, UNO Libertask i organizacije Mladi Romi, Podgorica 26.02. 2015.

Učesnik Međunarodne konferencije u organizaciji Foruma za etničke odnose, Budva (2013)

Učestvovao na konferenciji „Jubileji kao putokaz za sigurnu budućnost”, koju je organizovao Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO Vlade Crne Gore uz podršku Slovačke atlantske komisije od 26 do 28. juna 2014. godine u Herceg Novom

Učesnik na konferenciji, Strateški forum Bled, u Bledu (Slovenija), (2014)

Regionalna akademija za demokratiju - ,,Reforma sektora bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, (modul I) februar 2013. godine održana u Subotici, Srbija.

Regionalna akademija za demokratiju - U saradnji sa Centrom za međunarodne poslove iz Barselone (CIDOB), (modul IV) oktobar 2013. godine održana u Barseloni, Španija

Učesnik Regionalne Akademije za demokratiju “Reforma sektora bezbjednosti u Zapadnom Balkanu “ Škola demokratskog rukovođenja, u Podgorici ( Crna Gora )

Učestvovao na Konferenciji OSCE PA “Election process in conflict areas”, Kijev, Ukrajina (2014)

Učesnik na BSF Belgrade security forum, Beograd, (2013)

Regionalna akademija za demokratiju - ,,Reforma sektora bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, (modul II) jul 2013. godine, održana u Zagrebu, Hrvatska.

Škola mladih lidera iz oblasti politike, ekonomije, tehnologije i kulture, u sklopu YOUNG BSF - Strateški forum Bled, u Bledu (Slovenija), (2014)

Učesnik na panel diskusiji na temu: ,,Izbori i izborni programi 2012 - sustina ili forma”, u organizaciji NVO CGO, koja se održala 5. Maja 2014, u PR Centru

Učestvovao na Konferenciji OSCE PA “Election process in conflict areas”, Tbilisi, Gruzija (2013)

Abazović, Dritan (2013)Realpolitika i etika, Matica crnogorska, Časopis za društvena pitanja, nauku i kulturu, godina XIV, broj 54., ljeto 2013 Podgoric

Abazović, Dritan (2014) Etičko preispitivanje demokratije, Sarajevski žurnal za društvena pitanja (jesen/zima 2014), Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu, godište III, broj 1-2

Abazović, Dritan (2012) Pojam dostojanstva u kontekstu savremenog društva, Znakovi vremena, Časopis za filozofiju, religiju, znanost i društvenu praksu, godina XV, dvobroj 57/58, Naučno-istraživački institut Ibn Sina, Sarajevo

Regionalna akademija za demokratiju - ,,Reforma sektora bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, (modul III) decembar 2013. godine održana u Draču, Albanija.

Abazović, Dritan (2014) Anatomija postmodernog morala, Znakovi vremena, Časopis za filozofiju, religiju, znanost i društvenu praksu, godina XVII, broj 63, Naučno-istraživački institut Ibn Sina, Sarajevo